skip to Main Content

Epauletten

Epauletten zijn versieringen op de schouderstukken van een uniform. Het woord komt uit het Frans, waar ‘épaule’ schouder betekent. Deze schouderstukken voor een uniform zijn meestal zilver- of goudkleurig, en soms hangen er franjes aan, in welke vorm dan ook. Ze zorgen dat de schouders van de uniformdrager sterker en breder lijken, ze geven allure aan het tenue, en ze maken het een stuk feestelijker. Ook voor al uw epauletten kunt u natuurlijk bij Coolsnit terecht.

 

Vroeger

Epauletten hadden ooit een andere functie dan alleen als versiering. Oorspronkelijk zaten ze op het uniform om sabelhouwen van de tegenstander in een gevecht af te weren. De schouders waren namelijk een kwetsbare plek. Door de epauletten waren ze wat beter beschermd. Ook in die tijd vonden de strijders het trouwens mooi meegenomen dat ze door de epauletten breder in de schouders leken. Dat zag er een stuk mannelijker uit.

Op de huidige uniformen

Tegenwoordig zien we epauletten nog steeds vaak op uniformen. De uitbundige versie op carnavalsuniformen en galakostuums. De sterk vereenvoudigde versie voor het aantonen van de rang of het dienstvak van de drager, als een herkenningsteken. In die vorm worden ze over een speciale lus op het overhemd of de jas geschoven. Daarom heten ze dan ook wel schuifpassanten. Vooral bij politie, brandweer en defensie zien we ze in die laatste vorm.

Allerlei soorten

Bij Coolsnit hebben we enorm veel soorten epauletten. In zilver- en goudkleurige materialen, maar ook in allerlei andere kleuren. Brede epauletten met franjes, maar ook schuifpassanten die bestaan uit een mooi gedraaid en genoopt koord of een borduursel op fluweel. Epauletten om op de schouders van een uniformjas te bevestigen, maar ook exemplaren die over een lus geschoven worden, en daar met een knoop worden vastgezet. Naar welke vorm van epaulet u ook op zoek bent, wij hebben hem, kunnen eraan komen of maken hem zelf voor u. Ook voor het herstellen van een beschadigd geraakt epaulet mag u altijd contact met ons opnemen.

Uitgelichte Epauletten

Een selectie uit ons assortiment van hoogwaardige kwaliteitsproducten.

Benieuwd wat Coolsnit voor u kan betekenen?

Back To Top